• Sanatate
 • by gaG61Z2jEL
 • November 7, 2018
 • 1
 • 28

Diabetul este o afecțiune cronică care determină creșterea nivelului de glucoză în sânge. Deși persoanele cu diabet zaharat trebuie adesea să își controleze cu atenție dieta, încorporarea hranei dulci sau zaharoase ocazionale într-o dietă sănătoasă poate fi în continuare în regulă. Există o concepție populară greșită potrivit căreia persoanele cu diabet trebuie să evite toate dulciurile și alimentele zaharoase. Monitorizarea cu atenție a carbohidraților și zaharurilor pe care o persoană le consumă este vitală din cauza impactului pe care îl poate avea asupra nivelului de glucoză din sânge sau zahăr. Cu toate acestea, este încă posibil să mănânci dulciuri sau alimente dulci, atâta timp cât face parte dintr-un plan alimentar sănătos.
În acest articol, ne uităm la consumul de dulciuri ca parte a unei alimentații sănătoase, tipuri de zaharuri și înlocuitori de zahăr.

Consumul de dulciuri ca parte a unei alimentații sănătoase

Cantitatea de carbohidrați și zaharuri pe care o persoană cu diabet le poate consuma depinde de factori, incluzând:
– nivelul lor de activitate
– dacă încearcă să piardă în greutate sau să mențină o greutate sănătoasă
– dacă încearcă să-și reducă nivelul de glucoză din sânge
Un medic sau un dietetician poate ajuta oamenii să-și stabilească obiective personale și să consilieze cu privire la un plan de dietă care să le corespundă nevoilor.
Persoanele cu diabet zaharat pot avea totuși dulciuri, ciocolată sau alte alimente dulci atât timp cât sunt consumate ca parte a unui plan de masă sănătos sau combinate cu exerciții fizice.
Un plan de masă sănătos se consideră a fi cel care:

– are grăsimi saturate limitate
– conține cantități moderate de sare și zahăr
– include proteine slabe, legume, cereale integrale, fructe și grăsimi sănătoase.
Cu toate acestea, cel mai bine este să privești alimentele zaharoase ca fiind un tratament ocazional și de care te bucuri în porții mici.
La alegerea oricărui aliment, este esențial ca o persoană cu diabet să înțeleagă cum îi poate afecta nivelul glucozei din sânge. Știind cum să citești etichetele nutriționale pe ambalajul produselor alimentare, acest lucru poate fi mai ușor. Multe alimente se pretind a fi „fără zahăr” sau fără „adaos de zahăr”. Cu toate acestea, ele pot conține în continuare calorii și tipuri de carbohidrați care pot afecta nivelul de zahăr din sânge al unei persoane.

Tipuri de zahăr

Există trei tipuri principale de carbohidrați:
a. carbohidrați simpli, sau zaharuri simple
b. carbohidrați complecși sau amidonuri

 1. fibre, care provin din alimente vegetale și în cea mai mare parte nedigestibile
  Atât zaharurile naturale cât și cele adăugate se află în alimente. Exemple de zaharuri naturale includ:
  – fructoza, care este în fructe
  – lactoza, care este în produsele lactate
  Există mai mult de 60 de nume diferite pentru zahărul adăugat pe lista de ingrediente a etichetelor produselor alimentare. Unele nume comune includ:
  – zaharoză, cunoscută și sub denumirea de zahăr de masă
  – sirop de porumb cu multă fructoză
  – orez
  – nectar/sirop de agave
  – miere
  – sirop din esență de arțar
  – maltoză
  – dextroză
  – sirop de malț
  – glucoză
  – maltodextrină
  – malț de orz
  – sfeclă de zahăr

Atunci când o persoană mănâncă, sistemul lor digestiv descompune carbohidrații din alimente în glucoză, care este un simplu zahăr. Corpul apoi absoarbe acest glucoză în sânge. Glucoza este sursa primară de energie a organismului. Un hormon numit insulină spune celulelor organismului să absoarbă glucoza din sânge. Persoanele cu diabet zaharat fie nu produc suficientă insulină, fie celulele lor nu răspund corespunzător la hormon. Aceasta determină creșterea nivelului de glucoză din sânge.
Zaharurile simple au tendința de a crește nivelul de glucoză din sânge mai rapid și mai mare decât carbohidrații complecși, cum ar fi grâul întreg și fulgii de ovăz.

Înlocuitorii zahărului

Aceștia reprezintă alternative scăzute sau fără calorii, care de obicei au un impact mai redus asupra nivelului de glucoză din sânge. Producătorii îi adaugă în mod obișnuit la multe alimente, în special la produsele pe care le descriu ca fiind cu nivel scăzut de zahăr, pentru dietă sau alimente cu nivel scăzut de calorii. Cu toate acestea, alte ingrediente din aceste produse pot conține încă calorii sau carbohidrați. Înainte de a cumpăra unul dintre aceste produse cu conținut scăzut de zahăr, este important să verificați eticheta pentru detalii nutriționale.
Tipurile comune de substituenți de zahăr includ îndulcitori artificiali, sau îndulcitori non-nutritivi, sunt înlocuitori sintetici de zahăr care de obicei nu conțin sau au puține calorii.
Potrivit Asociației Mondiale pentru Diabet, au fost aprobați șase îndulcitori artificiali:
– aspartam
– acesulfamul potasiu sau acesulfamul k
– zaharină
– sucraloza
– neotame
– advantame
Oamenii pot cumpăra, de asemenea, mulți dintre acești îndulcitori artificiali pentru a-i folosi ca în gătit sau la copt prăjituri.

Alcoolii zaharici sau alcoolii de zahăr sunt un tip de carbohidrat găsit natural în plante. Dar, producătorii trebuie să le proceseze înainte de a le putea adăuga la alimente ca îndulcitori. Alcoolii de zahăr au mai puține calorii decât zahărul obișnuit, dar pot totuși să crească nivelurile de glucoză din sânge. Alcoolii de zahăr obișnuiți includ:
– sorbitol
– manitol
– xilitol
– eritritol
– maltitol
– izomalt
– lactitol
La unii oameni, alcoolii din zahăr pot avea un efect de laxativ, care poate provoca diaree și gaz.

Ștevia este un îndulcitor general recunoscut ca sigur. Cu toate acestea, producătorii trebuie să extragă și să purifice îndulcitorul, folosind un proces chimic. Ștevia este cunoscută și ca Rebaudioside A, Reb-A sau rebiana. Ștevia nu conține zahăr sau calorii, iar producătorii îl adaugă la multe produse alimentare și băuturi diferite ca înlocuitor de zahăr. Aceste produse se pot descrie ca fiind “îndulcite în mod natural”. Ștevia este, de asemenea, disponibil ca îndulcitor de masă.

Fructul călugăr sau luo han guo, este o plantă originară din Asia de Sud-Est. Sucul de la fructele de călugăr este extrem de dulce, în jur de 150-250 de ori mai dulce decât zaharul de masă. Producătorii îl adaugă la o gamă largă de alimente și băuturi ca înlocuitor de zahăr. Similar cu ștevia, extractul de fructe de călugăr nu conține zahăr sau calorii, iar produsele care îl conțin se pot descrie ca fiind “îndulcite natural”.

Concluzie
Persoanele cu diabet zaharat pot consuma dulciuri și alte alimente dulci ca parte a unui plan de masă sănătos sau când sunt combinate cu exerciții fizice. Cu toate acestea, cel mai bine este să te bucuri de dulciuri în porții mici, ca un tratament ocazional. Atunci când alegi orice alimente, este important să citești eticheta nutrițională și să ai în vedere modul în care cantitatea totală de carbohidrați poate afecta nivelurile de zahăr din sânge ale unei persoane.

28 Comments

 1. Claudia
  October 5, 2023 at 4:16 pm

  Hi, i think that i noticed you visited my blog so
  i came to go back the desire?.I am trying to find issues to enhance my website!I suppose its ok to use some of your concepts!!

  My web-site Louie

 2. hdfilmcehennemi
  November 3, 2023 at 9:36 am

  Türkçe Dublaj 1080p kalitesinde full hd film izleme sitesi. Türkçe dublaj filmlerimiz 1080p kalitesinde sizlerle. En hızlı serverlarda yüklü vaziyette. Cliff Tuckerson

 3. hdfilmcehennemi
  November 24, 2023 at 5:56 am

  Filmde Orta batılı dört çift, lüks bir cennet adaya hayatlarının gezisine çıkar. Çiftlerden biri evliliklerini kurtarmak için oraya giderken, diğer üç çift jet ski yapmak, spa’nın keyfini çıkarmak ve güneşte eğlenmek için yola çıkar. Ancak kısa sürede fark ederler ki, tatil köyünün sıradışı çiftler terapisine katılmak mecburidir. Bir anda, grup indirimi aldıkları tatilleri onlara pahalıya patlar. Dave (Vince Vaughn) ve Ronnie (Malin Akerman) arkadaş grubunun sosyal merkez üssüdür. Yıllar içinde, kendilerini çocuklarına, arkadaşlarına ve işlerine adarlar.Birlikte geçirdikleri mutlu görünen sekiz yıldan sonra, Jason (Jason Bateman) ve Cynthia (Kristen Bell) yol ayrımına gelir. Bir zamanlar mutlu olan çift, boşanmayı düşündüklerini söylediklerinde yakın arkadaşlarını çok şaşırtırlar. Scot Odaniel

 4. hdfilmcehennemi
  November 24, 2023 at 12:50 pm

  Zambezia’ya vardığında sadece bir yabancı olan Kai, burada bir yandan Zoe ve Ezee gibi güzel arkadaşlar edinirken diğer yandan bilge Sekhuru’dan geçmişi hakkında bilmediği şeyler öğrenir. Drew Mccaskey

 5. hdfilmcehennemi
  November 25, 2023 at 4:15 am

  SCSA filmde “Manning” isimli bir karakteri canlandırıyor,karakterinin özelliği paralı bir asker.Ayrıca filimde Steve Austin’e ünlü aktor Steven Seagal da eşlik edecek Cristopher Deavers

 6. hdfilmcehennemi
  November 25, 2023 at 11:06 pm

  Summersette’in en kötüleri, yılbaşı gecesi Zoey ve Işın Takımı ile savaşmak için el ele verir. Ama Zoey’nin kuzeni Zara güçlerini kullanarak günü kurtarmaya yardım eder. Alphonse Gaser

 7. hdfilmcehennemi
  November 26, 2023 at 1:36 pm

  1946 yılı savaş sonrası yeniden ayağa kalkmaya çalışan Almanya… Rachael Morgan adında bir kadın soğuk bir kış gününde harabeye dönmüş Hamburg şehrine gelir. Bir İngiliz olan kocası Lewis, yerle bir olmuş şehri yeniden kuran ekiplerin birinde görevlidir. Çift bu yeni ortama alışmaya çalışırken, Rachael kocasının beklenmedik bir kararı karşısında şaşkına dönecektir: yaşayacakları büyük evi, evin önceki sahipleri olan Alman bir dul ve onun problemli kızıyla paylaşacaklardır. Savaşın trajedisinin gölgesinde yaşamaya çalışan bu dört farklı insan bir düzen oturtmaya çalışırken, öfke ve keder duyguları tutku ve ihanetin kapılarını açacaktır. The Aftermath, The Aftermath izle, The Aftermath Türkçe altyazılı izle, Sonra izle, Sonra 2019 izle, Sonra film izle Benton Prottsman

 8. hdfilmcehennemi
  December 2, 2023 at 6:19 pm

  Çünkü bulundukları ev, önceden uyuşturucu karteli tarafından eroin saklamak amacıyla kullanılmaktadır. Hayalleri suya düşen çift, son derece özel güvenlik önlemleri alınan evden ayrılmak isterken, iki çete üyesi tarafından evde kapana kıstırılır. Evde uyuşturucudan daha önemli bir kişinin de rehin tutulduğunu öğrendiklerinde ise iş, içinden çıkılmaz bir hâl alır. Moses Pake

 9. hdfilmcehennemi
  December 3, 2023 at 1:17 am

  Tutuklanan kardeşini kurtarmak isteyen bir mafya patronu, şerif yardımcısının sevgilisini kaçırır. Denver Milardo

 10. hdfilmcehennemi
  December 6, 2023 at 2:19 pm

  Mitch McDeere, Harvarddan başarıyla mezun olmuş bir avukattır. New York ve Chicago’dan büyük hukuk firmaları peşine düşmüştür,ama Memphis’deki bir şirket Mitch’e diğerlerinden daha iyi şartlarla iş teklif eder.Menphis’e taşınan Mitch ve karısı Abby için hayat birden çok iyi gitmeye başlar. Son model bir araba ve yeni bir eve kavuşmuştur.Ancak her güzel şeyin bir bedeli vardır ve Mitch bunu keşfetmek üzeredir. Roosevelt Blanchet

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *