• Sanatate
 • by gaG61Z2jEL
 • November 7, 2018
 • 23
 • 9718

Diabetul este o afecțiune cronică care determină creșterea nivelului de glucoză în sânge. Deși persoanele cu diabet zaharat trebuie adesea să își controleze cu atenție dieta, încorporarea hranei dulci sau zaharoase ocazionale într-o dietă sănătoasă poate fi în continuare în regulă. Există o concepție populară greșită potrivit căreia persoanele cu diabet trebuie să evite toate dulciurile și alimentele zaharoase. Monitorizarea cu atenție a carbohidraților și zaharurilor pe care o persoană le consumă este vitală din cauza impactului pe care îl poate avea asupra nivelului de glucoză din sânge sau zahăr. Cu toate acestea, este încă posibil să mănânci dulciuri sau alimente dulci, atâta timp cât face parte dintr-un plan alimentar sănătos.
În acest articol, ne uităm la consumul de dulciuri ca parte a unei alimentații sănătoase, tipuri de zaharuri și înlocuitori de zahăr.

Consumul de dulciuri ca parte a unei alimentații sănătoase

Cantitatea de carbohidrați și zaharuri pe care o persoană cu diabet le poate consuma depinde de factori, incluzând:
– nivelul lor de activitate
– dacă încearcă să piardă în greutate sau să mențină o greutate sănătoasă
– dacă încearcă să-și reducă nivelul de glucoză din sânge
Un medic sau un dietetician poate ajuta oamenii să-și stabilească obiective personale și să consilieze cu privire la un plan de dietă care să le corespundă nevoilor.
Persoanele cu diabet zaharat pot avea totuși dulciuri, ciocolată sau alte alimente dulci atât timp cât sunt consumate ca parte a unui plan de masă sănătos sau combinate cu exerciții fizice.
Un plan de masă sănătos se consideră a fi cel care:

– are grăsimi saturate limitate
– conține cantități moderate de sare și zahăr
– include proteine slabe, legume, cereale integrale, fructe și grăsimi sănătoase.
Cu toate acestea, cel mai bine este să privești alimentele zaharoase ca fiind un tratament ocazional și de care te bucuri în porții mici.
La alegerea oricărui aliment, este esențial ca o persoană cu diabet să înțeleagă cum îi poate afecta nivelul glucozei din sânge. Știind cum să citești etichetele nutriționale pe ambalajul produselor alimentare, acest lucru poate fi mai ușor. Multe alimente se pretind a fi „fără zahăr” sau fără „adaos de zahăr”. Cu toate acestea, ele pot conține în continuare calorii și tipuri de carbohidrați care pot afecta nivelul de zahăr din sânge al unei persoane.

Tipuri de zahăr

Există trei tipuri principale de carbohidrați:
a. carbohidrați simpli, sau zaharuri simple
b. carbohidrați complecși sau amidonuri

 1. fibre, care provin din alimente vegetale și în cea mai mare parte nedigestibile
  Atât zaharurile naturale cât și cele adăugate se află în alimente. Exemple de zaharuri naturale includ:
  – fructoza, care este în fructe
  – lactoza, care este în produsele lactate
  Există mai mult de 60 de nume diferite pentru zahărul adăugat pe lista de ingrediente a etichetelor produselor alimentare. Unele nume comune includ:
  – zaharoză, cunoscută și sub denumirea de zahăr de masă
  – sirop de porumb cu multă fructoză
  – orez
  – nectar/sirop de agave
  – miere
  – sirop din esență de arțar
  – maltoză
  – dextroză
  – sirop de malț
  – glucoză
  – maltodextrină
  – malț de orz
  – sfeclă de zahăr

Atunci când o persoană mănâncă, sistemul lor digestiv descompune carbohidrații din alimente în glucoză, care este un simplu zahăr. Corpul apoi absoarbe acest glucoză în sânge. Glucoza este sursa primară de energie a organismului. Un hormon numit insulină spune celulelor organismului să absoarbă glucoza din sânge. Persoanele cu diabet zaharat fie nu produc suficientă insulină, fie celulele lor nu răspund corespunzător la hormon. Aceasta determină creșterea nivelului de glucoză din sânge.
Zaharurile simple au tendința de a crește nivelul de glucoză din sânge mai rapid și mai mare decât carbohidrații complecși, cum ar fi grâul întreg și fulgii de ovăz.

Înlocuitorii zahărului

Aceștia reprezintă alternative scăzute sau fără calorii, care de obicei au un impact mai redus asupra nivelului de glucoză din sânge. Producătorii îi adaugă în mod obișnuit la multe alimente, în special la produsele pe care le descriu ca fiind cu nivel scăzut de zahăr, pentru dietă sau alimente cu nivel scăzut de calorii. Cu toate acestea, alte ingrediente din aceste produse pot conține încă calorii sau carbohidrați. Înainte de a cumpăra unul dintre aceste produse cu conținut scăzut de zahăr, este important să verificați eticheta pentru detalii nutriționale.
Tipurile comune de substituenți de zahăr includ îndulcitori artificiali, sau îndulcitori non-nutritivi, sunt înlocuitori sintetici de zahăr care de obicei nu conțin sau au puține calorii.
Potrivit Asociației Mondiale pentru Diabet, au fost aprobați șase îndulcitori artificiali:
– aspartam
– acesulfamul potasiu sau acesulfamul k
– zaharină
– sucraloza
– neotame
– advantame
Oamenii pot cumpăra, de asemenea, mulți dintre acești îndulcitori artificiali pentru a-i folosi ca în gătit sau la copt prăjituri.

Alcoolii zaharici sau alcoolii de zahăr sunt un tip de carbohidrat găsit natural în plante. Dar, producătorii trebuie să le proceseze înainte de a le putea adăuga la alimente ca îndulcitori. Alcoolii de zahăr au mai puține calorii decât zahărul obișnuit, dar pot totuși să crească nivelurile de glucoză din sânge. Alcoolii de zahăr obișnuiți includ:
– sorbitol
– manitol
– xilitol
– eritritol
– maltitol
– izomalt
– lactitol
La unii oameni, alcoolii din zahăr pot avea un efect de laxativ, care poate provoca diaree și gaz.

Ștevia este un îndulcitor general recunoscut ca sigur. Cu toate acestea, producătorii trebuie să extragă și să purifice îndulcitorul, folosind un proces chimic. Ștevia este cunoscută și ca Rebaudioside A, Reb-A sau rebiana. Ștevia nu conține zahăr sau calorii, iar producătorii îl adaugă la multe produse alimentare și băuturi diferite ca înlocuitor de zahăr. Aceste produse se pot descrie ca fiind “îndulcite în mod natural”. Ștevia este, de asemenea, disponibil ca îndulcitor de masă.

Fructul călugăr sau luo han guo, este o plantă originară din Asia de Sud-Est. Sucul de la fructele de călugăr este extrem de dulce, în jur de 150-250 de ori mai dulce decât zaharul de masă. Producătorii îl adaugă la o gamă largă de alimente și băuturi ca înlocuitor de zahăr. Similar cu ștevia, extractul de fructe de călugăr nu conține zahăr sau calorii, iar produsele care îl conțin se pot descrie ca fiind “îndulcite natural”.

Concluzie
Persoanele cu diabet zaharat pot consuma dulciuri și alte alimente dulci ca parte a unui plan de masă sănătos sau când sunt combinate cu exerciții fizice. Cu toate acestea, cel mai bine este să te bucuri de dulciuri în porții mici, ca un tratament ocazional. Atunci când alegi orice alimente, este important să citești eticheta nutrițională și să ai în vedere modul în care cantitatea totală de carbohidrați poate afecta nivelurile de zahăr din sânge ale unei persoane.

9718 Comments


  Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 13418496 bytes) in /home/medicald/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 2230