Screening Cancer

Cancerul, boala mileniului trei. Cum se poate depista şi cât de eficient este screeningul

Cancerul este considerată boala mileniului trei. Aproximativ 8.2 milioane de oameni mor anual din cauza acestei teribile maladii. La nivel mondial, această boală reprezintă a doua cauză de deces. Până în prezent, s-au descoperit 250 de tipuri de cancer.
În România, conform statisticilor există peste 100.000 de persoane ce suferă de această maladie cruntă. Anual, 50.000 de oameni mor din această cauză. Tumorile maligne, în foarte multe cazuri, sunt descoperite într-un stadiu avansat, acestea neprezentând niciun simptom care să pună pe gânduri.
Tocmai de aceea, screeningul este o metodă eficientă de testare care îşi propune să detecteze cancerul sau alte boli grave care nu prezintă niciun simptom. Beneficiile acestui test sunt multiple. În cazul colonoscopiei, cu ajutorul acestei tehnologii, se pot detecta tumorile precanceroase care se pot înlătura înainte ca acestea să devină maligne.

Screeningul în cazul bărbaţilor

În cazul bărbaţilor, testul screening este o metodă eficientă de a depista anumite afecţiuni la colon. Acest test este recomandat mai ales dacă pacienţii prezintă un risc ridicat pentru dezvoltarea cancerului, risc dat de prezenţa istoricului familial de cancer, boli genetice sau de alţi factori. În cazul în care nu există niciun factor de risc, testul screening nu se va efectua.

Cancerul de prostată este cel mai răspândit în rândul bărbaţilor. Cum se poate depista

Se recomandă ca, odată ajunşi la vârsta de 40 de ani, bărbaţii să apeleze la un medic urolog. Acest lucru este foarte important chiar dacă nu există simptome în acest sens. Cancerul de prostată se poate identifica prin două modalităţi. Este vorba de examinarea digitală şi de testul cu privire la antigenul prostatic (PSA).
Examinarea digitală este metoda în care medicul îşi introduce degetul în rectul pacientului pentru a verifica eventuale anomalii la nivelul prostatei. Testul PSA implică analize de sânge pentru a calcula nivelul PSA, ce reprezintă o proteină produsă de prostată. Un nivel ridicat al PSA nu arată neapărat prezenţa celulelor de cancer de prostată, însă poate indică o mărire a acesteia. Nivelul PSA diferă în funcţie de vârsta pacientului.
Bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani au un nivel PSA mai mic de 2.5 ng / L, cei cu vârsta între 50 şi 59 de ani – mai mic de 3 ng / L, în timp ce valoarea normală pentru cei cu vârsta cuprinsă între 60 – 69 este de 4 ng / L.
Este recomandat ca screeningul să fie efectuat în laboratoare specializate care oferă rezultate cât mai exacte.