Pregătirea pentru Analizele Medicale
Vă prezentăm, în continuare, un scurt ghid al pacientului pentru recoltarea probelor biologice.
În primul rând, trebuie să ştiţi că anumite probe biologice nu necesită intervenţia personalului medical şi pot fi efectuate direct la domiciliu. Printre acestea se numără:prelevarea de urină, materii fecale şi spută.
În ceea ce priveşte probele care trebuie neapărat prelevate de personalul medical al laboratorului, acestea includ: prelevarea de sânge, exsudat faringian şi lingual, secreţie conjunctivală, secreţie vaginală şi secreţie endocervicală, secreţie uretrală, prostatică şi secreţii purulente (abcese, furuncule, foliculită, acnee, plăgi suprainfectate).
În cele ce urmează, vă invităm să descoperiţi ce aveţi de făcut pentru fiecare probă în parte şi, mai ales, ce este interzis înainte de recoltarea anumitor probe biologice.
Pentru examenul complet de urină:
Pentru urocultură
a) Pentru coprocultură
Recoltaţi dimineaţa din porţiunile cu aspect modificat (mucus, sânge, puroi) sau când acestea lipsesc se recoltează din locuri diferite cantităţi mici de materii fecale, din scaunul proaspăt emis spontan şi utilizaţi coprorecoltoare cu mediu de conservare şi transport (Ex. Cary Blair) prevăzute cu o linguriţă (furnizate de laborator).
Atenţie! Produsul recoltat trebuie să fie introdus în mediu. Nu se umple coprorecoltorul.
Apoi, etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data şi ora recoltării şi transportaţi coprorecoltorul cu produs cât mai rapid la laborator. Pe durata transportului se menţine la temperatura camerei.
b) Pentru examenul coproparazitologic
Utilizaţi coprorecoltoare fără mediu de conservare şi transport (furnizate de laborator) şi recoltaţi 3 probe în interval de 10 zile (deoarece ouăle, chiştii sau larvele unor paraziţi se elimină intermitent), preferabil din scaunul de dimineaţă. Dacă se recoltează seara, se păstrează recipientul cu proba la frigider până a doua zi dimineaţa.
Atenţie! Nu se umple coprorecoltorul.
De asemenea, de va eticheta recipientul cu numele, data şi ora recoltării şi se va transporta cât mai rapid la laborator. Pe durata transportului se menţine la temperatura camerei.
Pentru recoltarea sputei
Recoltaţi dimineaţa (în cursul nopţii se adună secreţii mai abundente în tractul respirator). După periajul dinţilor, clătiţi energic gura cu apă şi expectoraţi într-un recipient steril de unică folosinţă (furnizat de laborator).
Atenţie! Nu se recoltează salivă ci secreţia vâscoasă care provine din căile respiratorii (trahee, bronhii).
Nu uitaţi să etichetaţi recipientul şi înscrieţi numele, data şi ora recoltării şi să transportaţi recipientul cu produs la laborator, în maximum 2 ore din momentul recoltării.
Pentru recoltarea sângelui
Pentru a nu denatura rezultatele unor analize (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), evitaţi consumul unor alimente grase, dulciuri concentrate şi alcool precum şi efortul fizic intens şi stresul în zilele care preced recoltarea şi nu consumaţi alimente şi lichide în dimineaţa zilei în care se recoltează sângele.
Recoltarea sângelui se face dimineaţa, după un repaus alimentar de 12 ore.